Darvinova teorija evolucije uzburkala Odbor za obrazovanje u Srbiji

Darvinova teorija evolucije uzburkala Odbor za obrazovanje u Srbiji

U skupštinu stigla peticija sa potpisima 166 građana, gotovo svih sa visokim akademskim zvanjima, kojom se traži revizija izučavanja teorije evolucije u školstvu.

Darvina teorija evolucije, točnije inicijativa za reviziju njenog izučavanja u školama i na fakultetima, je izazvala oštru polemiku na sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj Srbije.

Članovi ovog skupštinskog tijela prije tri dana dobili su peticiju s 166 potpisa, kojom se to traži, a dobar dio sjednice protekao je u raspravi da li bi ovaj odbor uopće trebalo raspravljati na tu temu.

Ova peticija naći će se na dnevnom redu Odbora za obrazovanje, i to u “narednom razumnom razdoblju”, izjavio je Muamer Zukorlić, predsjednik ovog skupštinskog tijela. On je naglasio da je njegova obveza da inicijativu stavi na dnevni red i da bi o svim pitanjima koja dolaze pred odbor trebalo argumentirano raspravljati.

– Radi se o vrlo ozbiljnom pitanju koje se odnosi na reviziju dosadašnjih teorija vezanih za nastanak svijeta i čovjeka. Nijedna isključivost nije dobra, a učenici i studenti bi kroz obrazovanje trebalo učiti o svim teorijama o nastanku svijeta i čovjeka, kako evolucionističkim, tako io onima kojima se tvrdi da je nastanak svijeta kreacija Boga – rekao je Muamer Zukorlić.

Na pitanje novinara koji stav je njemu bliži, on je odgovorio da je to svima jasno, ali da odvaja svoje vjerske stavove od uloge u Odboru za obrazovanje.

– Kao vjernik nemam nikakvu sumnju i besmisleno bi bilo od mene očekivati ​​da vjerujem u bilo što drugo osim u ono što je svjetonazor monoteističke vjere, ali kao predsjednik odbora nemam prava da namećem svoje stavove – objasnio je Zukorlić.
Članovi Odbora za obrazovanje Žarko Korać i Ratko Jankov, bivši šef Katedre za biokemiju Kemijskog fakulteta u Beogradu, oštro su se suprotivili bilo kakvoj raspravi o spomenutoj inicijativi.

Korać je istaknuo da je ova peticija “pomalo fantastična i komična”, dok je Jankov sarkastično prokomentirao da ga ne bi začudilo da se sljedeći put u skupštini raspravlja o tome je li država – ravna ploča.

Ova peticija, koju je potpisalo 166 građana, poslana je i Ministarstvu prosvjete, Predsjedništvu SANU, senatima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjaluci. Gotovo svi potpisnici peticije su visokoobrazovani, a među njima su dva akademika, nekoliko biologa i genetičara, i čak 50 liječnika, specijalista različitih područja.

Potpisivanje peticije pokrenuo je dr Radmilo Rončević (79), specijalista plastične i rekonstruktivne kirurgije. On je svojevremeno bio tajnik za zdravstvo u Beogradu i visoki funkcioner SPO-a, a radio je u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju u Zvečanskoj ulici. Iako je već odavno u mirovini, njegovo ime se danas nalazi na popisu liječnika jedne privatne klinike.

Doktor Rončević, čiji je mobilni telefon u toku jučerašnjeg dana bio nedostupan, uz peticiju je odboru dostavio i objašnjenje razloga za reviziju teorije evolucije.

“Kroz nastavu biologije teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove. Globalisti i ateisti, koji danas u svijetu zauzimaju najutjecajnije pozicije, iz osobnih i globalističkih razloga afirmiraju teoriju evolucije i financiraju promotore ove teorije. Danas se u cijelom svijetu javljaju brojni priznati znanstvenici, među kojima je značajan broj ateista, koji upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku svijeta, čovjeka i života znanstveno nedokazivi … “, napisano je u objašnjenju razloga za podnošenje ove peticije. Na jednoj stranici autor je pokušao osporiti nekoliko glavnih teza Darwinova učenja. Rončević argumente jučer je oštro kritizirao Žarko Korać.

– Potpisnici inicijative se koriste pseudoznanstvenim argumentima osporiti ni manje ni više nego Darwinovu teoriju, a onda traže od Odbora za obrazovanje da se izjasni o tome da li treba promijeniti nastava biologije u Srbiji. To bi izgledalo kao da grupa fizičara potpiše da sumnja u Ajnštajnovu teoriju relativnosti, a onda traži od odbora da se izjasni o tome je li ta teorija validna ili ne – izjavio je jučer Korać napominjući da oni koji žele otvoriti znanstvenu raspravu o teoriji evolucije to bi trebalo da čine u Srpskoj biološkom društvu, na biološkom fakultetu ili pri Zajednici sveučilišta u Srbiji.

Korać je jučer podsjetio da je 2004. godine ministrica prosvjete u Koštuničinoj vladi Ljiljana Čolić pokušala ukine teoriju evolucije u nastavnom planu i programu za osmi razred.

Zbog oštrog negodovanja većeg dijela javnosti, Ljiljana Čolić je podnijela ostavku nakon samo nekoliko mjeseci na toj dužnosti (od ožujka do listopada). Njeno ime je među potpisnicima ove peticije, a ona je potvrdila za medije da je sa zadovoljstvom podržala ovu inicijativu i da svoje stavove o Darwinovoj teoriji nikada nije promijenila.

Share

Ostavite svoj komentar koji će nam služiti za povratnu informaciju o ovoj temi. Hvala.

komentara

Novosti