Pitanje iz Kutjeva HR: Zašto me model planetarija podsjeća na model ravne Zemlje?

Pitanje iz Kutjeva HR: Zašto me model planetarija podsjeća na model ravne Zemlje?

Emisija na HRTu Andromeda. Emitira se utorkom. Pitanje slušatelja u emisiji od 30.5. na snimci u vremenu 1:23:35 – kako astronomi održavaju higijenu? Odgovor me jednostavno natjerao da dam komentar u mailu i postavim dva pitanja na koja niti ne očekujem odgovore. Evo maila:

Poštovani gospodine Radoniću,
slušajući Vašu emisiju od 30.5.2017., na pitanje slušatelja kako se održava higijena “tamo gore” misleći pri tome vjerojatno i na ISS, po prvi puta pomislio sam kako niste sigurni u ono što govorite. Spominjali ste uređaje za recikliranje mokraće, pa vlažne maramice, vlažne ručnike, odjeću koja se nosi po nekoliko dana i koja se redovito donosi teretnim brodovima, a istima se odvoze fekalije i slično. Nije li jednostavno tehnički ispravnije i učinkovitije otuširati se u maloj količini vode i sve skupa sa mokraćom reciklirati? Bez zamjerke ali cijeli odgovor djeluje mi vrlo ne uvjerljivo.
U tom trenutku sjetio sam se planetarija u Tehničkom muzeju u kojemu sam bio sa obitelji. Pokušao sam si zamisliti kako je izgledao. Položaj gledatelja je na ravnom podu koji se stacionaran, sa strane na zidu koji prati kružni oblik poda, vidimo panoramu grada Zagreba. Panorama je iscrtana potpuno vodoravnom cijelim opsegom zida. Također stacionarna. Nebeska tijela projiciraju se na kupolasti svod iz uređaja koji se nalazi u središtu kružne prostorije i gibaju se. U središtu kupole, na najvišoj točci je Sjevernjača..
Sada dolazimo do pitanja: zašto me model planetarija podsjeća na model ravne Zemlje?
Možda bi trebao reći da u zadnje vrijeme proučavam model ravne Zemlje. Zanima me Vaše mišljenje ili odgovor.
Unaprijed zahvaljujem.
Lijep pozdrav!

Andromeda 30.05.2017. :: Hrvatski radio
Andromeda je emisija koja već više od desetljeća, utorkom, u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.
radio.hrt.hr

Inače u planetariju u tehničkom muzeju u Zagrebu g. Radonić je voditelj već godinama.
Share

Ostavite svoj komentar koji će nam služiti za povratnu informaciju o ovoj temi. Hvala.

komentara

Pitanja čitatelja